Energiamerkintä

Valonlähteiden energiamerkintä – uudet määräykset 1.syyskuuta 2021 alkaen

Kaikkia valonlähteitä ja niiden tuottajia koskee energiamerkintälaki, joka 1. syyskuuta 2021 alkaen sisältää runsaasti tietoa EPREL-tuotteista (European Product Registry for Energy Labelling). Nämä tiedot ovat saatavilla sekä myyjille että kuluttajille ja ne helpottavat tuotteiden vertailua ja valintaa. Myös Dansani on julkaissut kaikki tiedot, kuten uusi energiamerkintä, ja sen voi löytää tältä kotisivulta kunkin tuotteen ohessa olevasta linkistä EPREL-tietokantaan.

Kaikkien Dansanin asiakkaiden, jotka markkinoivat tuotteitamme netissä hintojen ym. On myös tehtävä linkki EPREL-tietokantaan. Dansani toimittaa dokumentin linkkeineen kaikille keskeisille tuotenumeroille

Energiamerkintä ei enää sisällä plussia

Energia-asteikolla teho mitataan lumeneina/watteina. Vanhassa asteikossa, jota ei enää ole saanut käyttää vuoden 2019 jälkeen, oli mahdollisuus laajentaa merkintöihin A+, A++ ja A+++ kuvaamaan modernien valonlähteiden energiatehokkuutta, joka on 6-8 kertaa vanhoja hehkulamppuja parempi. Uusi energiamerkintä on kalibroitu asteikolla A – G.  Aiemmat A- tai A+-luokan LED-valonlähteet ovat nyt uudella asteikolla välillä D – G. Se ei tarkoita, että se olisi huonompi, vaan ainoastaan sitä, että uusi asteikko sopii nyt modernin teknologian tarpeisiin.

MODERNI TEKNOLOGIA JA VALON LAATU

Dansani parantaa jatkuvasti panostustaan ympäristön hyväksi ja on parantanut valonlähteidensä energiatehokkuutta 20-40 % vuonna 2020 käyttämällä edistyneempää teknologiaa. Dansanille tärkeää on hyvä käyttökokemus ja valon laadukkuus, jossa värit toistuvat oikein ja takaavat hyvinvoinnin ja terveyden. Kyse on elämänlaadusta.

Vanhoissa hehkulampuissa tästä ei tarvinnut puhua, koske ne lähettävät valoa auringon tavoin. Moderneissa valonlähteissä valon korkea laatu on varmistettava eri tavoin, mikä vie hivenen pois valon tehoa. Dansanin markkinoiden johtavaa valonlaatua ei voida lukea uudesta energiamerkintä asteikosta, vaan se on dokumentoitu yksityiskohtaisesti teknisissä tiedoissa ja saatavilla EPREL-tietokannassa. Siinä on dokumentoitu mm. värintoistoindeksi, eli valon kyky näyttää värit oikein kaikissa Ra1-15-asteikon spektreissä, ei ainoastaan Ra1-9-asteikolla, jolla on helpointa saavuttaa hyvät arvot LED-teknologialla.

Energiaviraston kotisivulta löydät paljon lisätietoa ja materiaalia uudesta energiamerkistä ja EPREL-tietokannasta.